usta

KUCHNIA

OFERTA 5 DNIOWYCH WARSZTATÓW “FOOD PORN”
ITALY/PUGLIA , KWIECIEŃ ‘19

Z pasji do gotowania, miłości do Włoch i włoskiego jedzenia powstał właśnie ten warsztat. Nasze super crue, Anna Ciupryk- fotograf, Anna Kurpas- Stylistka i Domenico-  kucharz, podzielą się z Wam swoją pasją i wiedzą, abyście zainspirowani pejzażami, zapachami i smakami Pugli, mogli stworzyć swoje ulubione zdjęcie, na widok którego zawsze już pocieknie Wam ślinka. Ba! całą masę zdjęć, bo damy Wam masę wskazówek, możliwości i form ekspresji i okoliczności niebanalnych. Będziemy razem, jeść, pić, tańczyć i kosztować włoskiego dolce vita, a przede wszystkim będziemy razem gotować i fotografować. Powiemy Wam jak to się robi, bo wiemy i umiemy 🙂 Weź ze sobą tylko swój aparat lub telefon. Czekamy na Was z otwartymi rękami i pełnymi stołami by kosztować razem smaków Italii.

To pomysł na ciekawe spędzenie urlopu, ucieczka od zgiełku wprost w ramiona dolce vita, inwestycja w siebie, miejsce wymiany dobrej energii.  Wierzymy, że jak i my zakochacie się w tym miejscu.

Positivo Puglia to nasza odskocznia od codziennego biegu i zgiełku.  Wierzymy, że w połączeniu z magnetyzmem dziewiczej natury i potencjałów ludzkich powstają piękne rzeczy. To nie tylko biznes, ale także forma ekspresji i potrzeba dzielenia się naszą pasją , doświadczeniem i dobrą, prawdziwą energią.

 

Crue:

 

Domenico– nasz ulubiony kucharz. To radość gotowania i miłość do lokalnej kuchni Puglii oraz pozytywna energia w czystym włoskim stylu. Założyciel Puglia Kitchen, wychowany na południu Włoch, podzieli się z Wami nie tylko przepisami i pasją ale także produktami z rodzinnej farmy.

Anna Kurpas– to niezwykłe połączenie artystycznej duszy i technicznego umysłu zafascynowanego nowymi technologiami, szczególnie z zakresu sztucznej inteligencji. Współtwórca idei warsztatów Positivo. Stylistka z wieloletnim stażem oraz miłością do design thinking podzieli się z Wami swoją wiedzą, doświadczeniem i serduchem.

Anna Ciupryk– fotografka z piętnastoletnim stażem oraz producent sesji zdjęciowych, prywatnie miłośnik gotowania.Od roku mieszka niedaleko Bari. Jej uwielbienie do południowych Włoch przetworzyła w pomysł na  pełne pasji warsztaty samorozwojowe. Dziś gotowa podzielić się swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami witając Was z otwartymi rękami na rudej ziemi Puglii, pełnej słońca i oliwy.

 

Carmela- Pani domu i nasz ekspert domowej kuchni włoskiej prosto z Bari. Opowie i pokaże jak tu się je i spędza razem czas. Bo w kuchni południowych włoch, wspólne biesiadowanie to jeden z najważniejszych elementów ich życia.

 

Miejsce

Puglia nazywana Toskanią Południa lub krainą białych miast.

Nasz projekt powstał z ogromnej miłości do Puglii, jej krajobrazów, ludzi, lifestylu oraz chęci podzielenia się nią.   W tym Południowym regionie Włoch znajdziecie czyste lazurowe morze,  piaszczyste i skaliste plaże, palmy, białe miasteczka w lądzie i na skarpach z masą sklepików i straganików, gdzie zatrzymał się czas.  Są tutaj góry, jeziora, bezkresne pola pszenicy, stare sady oliwne i przecinające je dróżki, stare, słoneczne farmy, nowoczesne wille z basenami i małe domki rybackie, gęste bory pełne mieszanych drzew, wszystko czego dusza zapragnie.  To kraj oliwą i  winem płynący, słynący migdałów, ekologicznej żywności i oczywiście kawy, makaronu oraz pizzy. Puglia to też kolebka starych Fiatów 500 i Vesp, pizzy, wina i pachnącej świeżej oliwy. Oprócz niewątpliwych walorów Estetycznych, to region pełen słońca z pewną pogodą i zjawiskowym światłem.

Apulia jest tą tańszą częścią Włoch. Bezpośrednie połączenia do Bari z Warszawy, Katowic  i Krakowa mają bardzo korzystne ceny, wahające się pomiędzy 200 zł a 500 zł w dwie strony. Autostrady i drogi ekspresowe łączą główne lotniska (Bari, Brindisi, Foggia, Grottaglie). Znajdują się tu także duże, główne porty: Bari i Brindisi, nad Morzem Adriatyckim oraz masa małych portów.

W ramach warsztatów wynaleźliśmy dla Was inspirujące miejsce o nazwie Polignano Paridise (http://www.polignanoparadise.com/), kompleks wakacyjnych samodzielnych willi nad brzegiem morza, wraz z basenem, kortem letnią kuchnią i ekologicznym ogrodem..

Co oferujemy?

Food Table Healthy Delicious Organic Meal Concept
  • Warsztaty obejmują:
    • wspólne gotowanie i warsztat z Domenico, założyciela Puglia Kitchen
    • warsztat robienia pasty orecchitte, przygotowania prawdziwej focacci i panzerotti
    • spotkanie włoską gospodynią domową, która opowie o rodzimej kuchni barivecchia, kultywowanej od pokoleń
    • warsztat fotografii jedzenia z fotografka Anną Ciupryk. Praca ze światłem dziennym, budowanie planu,  kreowanie obrazu
    • warsztat stylizacji jedzenia z Anną Kurpas, budowanie kompozycji, dobór elementów, wybieranie gamy kolorystycznej
    • wykłady na temat stylizowania jedzenia, planowania kadru, światła, kompozycji, pobudzanie kreatywności i wyobraźni
    • elementy potrzebne do zbudowania kompozycji zdjęcia
    • fakultatywnie wycieczka do Polignano i na targ rybny w Mola di Bari

 

 

Limitowana ilość miejsc

Przyjazd poniedziałek  15.04.2019 r.

Wyjazd piątek    19.04.2019 r.

Cena : 2 500 zł

Cena obejmuje:

  • warsztaty
  • nocleg
  • lunche typowe dla regionu Puglii
  • śniadania i kolacje w formie bufetu na bazie lokalnych świeżych włoskich produktów
  • grill
  • noclegi w pokoju 2-osobowym Classic lub 1 lub 2-osobowym Comfort z podwójnym łóżkiem
  • wieczór integracyjny z kieliszkiem włoskiego wina
  • dostęp do kortu tenisowego, otwartego basenu oraz bezpośrednie wyjście do morza
  • dostęp do internetu
  • opłata klimatyczna
  • parking

Termin składania rezerwacji do 15 marca 2019 r.

Ważne informacje:

  • w cenę wliczone są noclegi w pokoju dwuosobowym z pojedynczymi łóżkami.
  • Osoby chcące zarezerwować samodzielny pokój z łóżkiem małżeńskim dla dwóch lub jednej osoby, powinnych dopłacić do ceny pokoju 60 zł/noc.
  • Positivo Puglia nie jest agencją turystyczną i nie organizuje przejazdów w ramach warsztatów.
  • Z Katowic do Bari latają w tym terminie samoloty linii lotniczych Wizzair. Są to loty bezpośrednie oscylujące w cenie 300-500 zł
  • Zgłoszenie zostaje uwzględnione po dokonaniu wpłaty połowy kwoty na konto organizatora warsztatów. Druga wpłata powinna być dokonana przed rozpoczęciem warsztatów również na to samo konto.
  • Wpłaty pierwszej kwoty powinny być dokonywane w terminie od 01-15 marca 2019 r.
  • Organizator zastrzega sobie możliwość odwołania warsztatów w przypadku nie zebrania wystarczającej ilości osób. Ilość osób będzie liczona na podstawie zebranych wpłat w terminie do 15 marca 2019 r. W wypadku odwołania warsztatów, wszystkie zaliczki będą zwracane w 100% na konto uczestnika.
  • uczestnicy pracują na własnym sprzęcie, telefonach, aparatach komputerach.
  • dokładny plan warsztatów i menu będą przesłane uczestnikom kilka dni przed rozpoczęciem warsztatów, po zweryfikowaniu informacji na temat uczestników, ich potrzeb i predyspozycji.
  • W przypadku rezygnacji uczestnika, gdzie powodem nie było działanie siły wyższej, zaliczki nie będą zwracane. Prosimy o rozsądne rezerwacje.
  • Osoby chcące pozostać w Polignano Pradise w okresie świątecznym, prosimy o kontakt z nami w celu uzyskania osobnej oferty Wielkanocnej.